sensitiviti kita..


بسم الله الرحمن الرحيم

Sahabat-sahabat pembaca sekalian. Sedarkah kita tentang isu berkaitan Islam ketika ini? Pernahkah kita cuba mengambil tahu? Adakah kita hanya mengetahui tanpa membuat sebarang tindakan susulan?Seluruh mata dunia kini tertumpu pada kes Lina Joy yang begitu menghenyak dan mengasak perasaan umat Islam. Kebebasan hak asasi (dalam konteks ini ialah untuk beragama) kini diperjuangkan untuk diberikan kebebasan yang mutlak tanpa ada apa- apa sekatan. Kedudukan Islam kini tercabar, dan adakah kita hanya berdiam diri sahaja? Adakah kita masih menyumbat minda dan pemikiran kita dengan semangat cintakan hiburan duniawi semata? Adakah air mata kita untuk kisah-kisah artis dan ‘bakal artis’ sahaja?

Bukan menjadi rahsia lagi, implikasi terhadap kes Lina Joy ini akan meletakkan maruah Islam bakal menyusuri jalan ke kanan atau ke kiri. Kes yang kini meletakkan agama Islam, Institusi Islam bahkan corak masa depan generasi mendatang pada satu persimpangan. Dan tidak sepatutnya kita membiarkan sahaja ia menunggu saat diputuskan kedudukannya tanpa ada usaha dari kita.

Sahabat-sahabat pembaca sekalian.
Paling kurang apa yang boleh kita lakukan ialah memanjatkan doa kepada Allah agar kes Lina Joy ini akan memihak kepada kita, pencinta agama Allah yang tidak ingin melihat maruah Islam dipijak semahu-mahunya. Disamping berdoa, luangkanlah masa untuk menunaikan solat hajat demi keagungan agama Islam ini. Jika ini pun tidak mampu kita lakukan… apa lagi yang hendak diharapkan.. Apakah kita hanya sekadar mahu menjadi pemerhati yang tidak pernah cuba membela Islam!! Amat malang jika kita termasuk dikalangan mereka ini… kerana kita yang akan rugi.. rugi dunia dan akhirat.

Renungkanlah, fikirkanlah… Ayuh terus bertindak!!!!!!

Advertisements

One Response

  1. Your site is on top of my favourites – Great work I like it.
    »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: