Catatan: Ceramah SYARIAH DICABAR dan ISU MURTAD di Kuantan..

Ini merupakan di antara sedikit catatan ketika menghadiri Ceramah/taklimat pertahankan Syariah serta isu murtad, bertempat di dewan JAIP malam tadi. Sedikit kekesalan kerana saya tidak dapat merakamkan dalam bentuk foto.Catatan:

Kehadiran hadirin bermula sebelum waktu isyak. Menyaksikan limpahan umat manusia bagi menunggu majlis dimulakan. Di perkarangan dewan, tandatangan dikutip bagi mendapatkan sokongan. Risalah serta brosur turut diedarkan pegawai yang bertugas.

9.30 mlm ceramah/ taklimat dimulakan oleh Encik Abd rahim, peguam dari KL dan merupakan di antara 8 orang yang menduduki kedudukan tinggi di dalam PEMBELA. Antara isi ceramah/ diskusi:

  1. Umat Islam tidak seharusnya hanya menjadi ‘lalat’ sahaja yang hanya pandai berbicara tanpa sebarang tindakan di ambil. Sebaliknya, perlu menjadi ‘ lebah’ yang ‘menyengat’ kerana pihak yang bongkak ini semakin biadab dalam mengganggu sistem dan agama Islam.
  2. Menerangkan kes-kes murtad yang pernah berlaku serta menegaskan kepentingan kes lina Joy ini kerana implikasinya terlalu besar sekiranya keputusan memihak kepada Lina Joy.
  3. Menerangkan kejengkelan terhadap Bar Council yang memihak kepada Lina Joy atas nama human rights dan menggunakan platform BC itu sendiri sedangkan 43% daripada ahli BC merupakan orang Islam. BC sebagai badan berkanun seharusnya bertindak berkecuali namun apa yang berlaku, BC menjadi penyokong kepada kes ini. Lantas atas inisiatif maka tertubuhlah PEMBELA yang diketuai Zainur Zakaria untuk menunjukkan pendirian atas kes ini.

10.30 mlm: Sesi ceramah dan penerangan daripada Tuan Haji Azmi Abd Hamid, pengerusi Teras Pengupayaan Melayu (TERAS). Dalam sesi ini beliau banyak menekankan betapa biadab dan bongkaknya mereka yang memperjuangkan hak asasi ini. Bahkan ditegaskan bahawa rentetan yang berlaku merupakan penerusan Perang Salib yang dilancarkan puak kuffar sebagaimana yang dikatakan oleh George W.Bush pada Disember 2001 bahawa, bermula pada hari itu peperangan salib ini akan dihidupkan kembali bahkan penggunaan istilah2 seperti ‘axis of the evil’, ‘infinity justice’ dan beberapa istilah lain yang diambil daripada Bible ( bible hasil pindaan mereka sendiri) mula dihidupkan kembali. Ini menyaksikan betapa keinginan mereka untuk melancarkan perang ke atas umat dan agama Islam!

Bukan sekadar itu, usaha mereka ini telah bermula sejak sekian lama. Kita (umat Islam) sebahagiannya sedar tentang serangan-serangan yang dilakukan puak kuffar tetapi tidak kita pedulikan. Antara proses peperangan salib ini ialah dengan memastikan berlakunya ‘ifsadul akhlaq’ di kalangan umat islam. Seterusnya ‘runtuhnya cara pemikiran’. Ia membawa kepada ‘hilangnya jatidiri’. dan seterusnya sampai kepada peringkat ‘RIDDAH’ iaitu MURTAD.

bersambung untuk saya mengulas dan memberikan pendapat…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: