Segala yang telah kita tinggalkan

Dalam redup mendung petang saya termenung. Mengenangkan perjalananan kehidupan yang telah dilalui. Merancang kehidupan yang bakal dilalui. Mengimbas suatu tinggalan yang tetap bersemadi.
…………………………………………….


Sahabat-sahabat sezaman kelahiran..

Kita dibesarkan tidak dalam era teknologi kini. Kita tidak mengenali apa itu chatting. Apa itu internet. Kita hampir-hampir melalui perkara yang sama. Walau kita tidak pernah bersua namun saya yakin apa yang kita tinggalkan dalam kenangan adalah sama.

Kita pastinya tahu G.I.Joe, Thunderbird, Voltron, Kickers, Blue Blink, Tom Sawyer, Thundercats, He-Man. Harkuto dan Minami yang menjelma menjadi Ultraman Ace (Terulung) juga kita tidak pernah terlepas saksikan.

Maero Attack menjadi rancangan kegemaran kita. “Summersault berpusing” kita nanti-nantikan. Serve “Piring terbang” juga tidak terkecuali, apatah lagi teknik ‘bola berputar” dan “pertahanan bertiga”. Tidak lupa rancangan Miss Comet dan Oshin. Juga cerita Rin Hanikoma. Kita dihiburkan lagi dengan Flashman dan Maskman. Ada antara kita sanggup ponteng kelas kerana ingin menyaksikan rancangan ini. Kita terpegun dengan Kesatria Baja Hitam dan Gaban. Kita sakit hati Bayang Hitam menjadi watak jahat kerana kita penyokong Suria Perkasa Hitam! Kita benar-benar terpengaruh.

Kita amat gemar membeli DINGDANG dan TORA. Kita simpan duit belanja sekolah semata-mata untuk membelinya.

Siri PENDEKAR juga kita minati. Mungkin kita akan teringat watak Demang dan Musang Si Guntang. Kita mengenali kehidupan dunia persilatan yang bercampur aduk dengan seni kungfu.

Permainan kita amat menarik. Kita berkumpul bersama-sama. Tentu kita masih ingat pada galah panjang, nyorok-nyorok, baling selipar, tarik upih pinang, batu seremban, tepuk terup, teng teng (dekcok di Kelantan), nenek-nenek si bongkok tiga, pukul berapa datuk harimau, ram-ram pisang, tebang-tebang tebu.

Zaman persekolahan kita juga menarik. Kita beratur menunggu susu free. Kita pasti pernah bermain ‘Rebut Tiang”. Sesekali kita bertengkar dengan kawan-kawan. Kita selalu gementar bila doktor gigi datang ke sekolah. Kita seronok diberikan ubat gigi dan berus gigi percuma. Kita takut bila misi memanggil nama kita.

Kita dan sahabat-sahabat kita kini sudah meninggalkan zaman itu. Antara kita sudah terpisah. Kehidupan juga telah berubah. Ada yang berjawatan besar. Ada yang bergelar usahawan. Ada bekerja di sektor kerajaan dan swasta. Ada yang masih menyambung pengajian, ada yang telah berumahtangga. Ada juga yang telah pergi selamanya meninggalkan kita. Apa maknanya?

Ya, kita telah lama hidup di dunia. Umur kita kian bertambah. Suasana persekitaran juga telah banyak berubah. Kita tentu rindu zaman kanak-kanak kita.

Tanggungjawab kita semakin besar. Amanah yang ditanggung semakin berat untuk digalas. Apa yang utama, bagaimana dengan bekalan kita buat bertemu dengan Rabbul Jalil.

Hakikatnya masih banyak yang perlu kita lakukan seiring dengan meningkatnya usia kita.

——————————

Advertisements

4 Responses

  1. njjkhklkhjikyukyiyuyjuhj

  2. tah ape-ape tah…woi apetah yg ko cakap nie..!!!

  3. Hanya yg pernah melalui memahaminyaa..rindunya zaman kanak2 dulu…

  4. mmg syahdu….aku betol trasa zaman kanak2 mc yg ko ckp.huhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: